haberler

Havalimanlarında güvenliğin anahtarı: Özel güvenlik görevlileri ve uluslararası iş birlikleri

  • 30.07.2024
  • GÜNCEL HABER

15’i dış hatlara sahip olmakla birlikte toplamda 57 havalimanıyla hizmet veren Türkiye, dünyada havayolu taşımacılığında ön sırada yer alıyor. 2023 yılında 214 milyon yolcu kapasitesine ulaşan ve 2024 yılının Nisan ayında 62 milyona yaklaşan yolcu kapasitesi, geçen yılın aynı ayına oranla yüzde 23 artış gösterdi. Bu yolcu sayının 123 milyonundan fazlasını, 2023 yılında turizm bölgelerine yakın havalimanlarına gelen yolcu sayısı oluşturdu ve bu oranda, geçen yıla göre, yüzde 20 artış meydana geldi. Yolcu trafiğinin fazlasıyla dinamik olduğu havalimanı güvenliğinde, 16 bin özel güvenlik görevlisi hizmet veriyor. Bu durum hem güvenliği artırarak yolcuların huzurunu sağlıyor hem de istihdam oluşturarak ekonomiye büyük katkı sunuyor. Havalimanlarındaki yüksek güvenlik standartları ve artan yolcu kapasitesi, Türkiye’nin hava yolu taşımacılığında global ölçekte rekabet gücünü artırıyor.

Özel güvenlik sektörünün en köklü ve önde gelen sivil toplum kuruluşlarından Güvenlik Servisleri Organizasyon Derneği (GÜSOD) Başkanı Turgay ŞAHAN, havalimanlarında görev yapan özel güvenlik görevlilerinin; güvenlik kontrol noktalarında devriye, gözetim ve denetim gerçekleştirerek güvenliğin sağlanmasında aktif rol oynadıklarını ifade etti. 

HAVALİMANLARINDA HİZMET VEREN ÖZEL GÜVENLİK GÖREVLİLERİNE SERTİFİKA ŞARTI

Havalimanlarının modern dünyanın en stratejik ve karmaşık güvenlik ihtiyaçlarına sahip mekanları arasında yer aldığının altını çizen GÜSOD Başkanı ŞAHAN, “Havalimanlarında güvenliğin sağlanması, ulusal ve uluslararası birçok yönetmelik, talimat ve kurallara tabi. Teknolojik yenilikler ve uluslararası iş birlikleriyle havalimanlarında güvenliği en üst seviyede tutan özel güvenlik görevlileri, turizmin ve ekonominin gelişimine katkı sağlıyor. Başlangıç eğitimi alıp özel güvenlik görevlisi olmaya hak kazananlar, beş yılda bir tazeleme eğitimi alıyorlar. Havalimanlarında istihdam edilebilmeleri için ise Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen Tarayıcı Personel Sertifika sınavlarını geçmeleri gerekiyor. Sınavı geçip sertifikalarını alan özel güvenlik görevlileri; yolcu, kabin bagajı, personel ve beraberindeki eşyalar, kargo, posta, şirket postası ve malzemeleri ile tedariklerin güvenlik tahditli alanlara geçişini sağlıyor. Özel güvenlik görevlileri kimlik ve yolcu kontrolü işlemlerini, elektronik kartlı giriş sistemlerini ve manuel yöntemlerle gerçekleştirirken; kişilerin kontrolünde metal dedektörleri, vücut tarayıcıları, iz dedektörleri ve elle arama gibi çeşitli teknolojiler kullanılıyor. Uçak altı ve kabin bagajları için ise x-ray, tomografi, iz dedektörü, K9 ve elle arama yöntemleriyle güvenli uçuş sağlanmasına destek oluyorlar” diye konuştu.